27 września 2021

Jak wzmocnić organizm? Postaw na hartowanie organizmu, sport, zdrową dietę i badania profilaktyczne

Przed nami sezon jesienno-zimowy, w którym częściej się przeziębiamy i chorujemy. Do tego zagraża nam również pandemia COVID-19 i tłumy w przychodniach. Jak wzmocnić organizm i zwiększyć odporność, by nie dać się chorobom? Mamy dla Was garść praktycznych porad.

Odporność buduje się długofalowo i wielotorowo. Aby ją uzyskać, trzeba na co dzień zadbać o kilka filarów zdrowego trybu życia, które wzajemnie się uzupełniają. Są to przede wszystkim:

  • zdrowe odżywianie, pełne witamin, minerałów, substancji probiotycznych oraz innych składników ważnych dla wzmocnienia odporności;
  • dobra kondycja fizyczna wsparta hartowaniem; 
  • profilaktyka i kontrola zdrowia, pozwalające odpowiednio wcześnie zdiagnozować poważne schorzenia zagrażające naszemu zdrowiu.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak zadbać o odporność i swoje zdrowie, wejdź na Drogę Do Zdrowia z PZU i sprawdź porady naszych ekspertów!


Jak zwiększyć odporność poprzez dietę?

Zarówno lekarze, jak i dietetycy są zgodni, że zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce daje zapas naturalnych, łatwo przyswajalnych witamin cennych w trudnym dla zdrowia okresie jesienno-zimowym. Szczególnie ważne są:

  • witamina C (inaczej kwas askorbinowy ) – jej właściwości pomagają budować odporność i wspomagają procesy zdrowienia. Podczas infekcji organizm potrzebuje jej nawet stokrotnie więcej niż zwykle! A gdzie jest najwięcej witaminy C ? Specjaliści od zdrowego żywienia uważają, że najlepsze źródła witaminy C  to między innymi: owoce dzikiej róży, aronii, czarnej porzeczki, orzechy włoskie, natka pietruszki, papryka, naturalne kiszonki, owoce cytrusowe, a także warzywa takie jak brukselka, kalarepa, brokuły, kapusta, kalafior czy szpinak;
  • witamina D – odpowiada za wiele procesów w organizmie, przede wszystkim za budowanie odporności. Największą część zapotrzebowania na witaminę D zapewnia nam przebywanie na słońcu. Wytwarzana jest ona bowiem podczas syntezy skórnej pod wpływem promieniowania UVB. Gdy jednak zaczyna brakować promieni słonecznych, trzeba ją uzupełniać przez pożywienie, a także suplementować (zwłaszcza od września do kwietnia). Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, a jej bogatym źródłem są ryby morskie, grzyby Shiitake, a w mniejszym stopniu także jaja, mleko czy oleje roślinne;
  • naturalne probiotyki wzmacniające florę bakteryjną. Szczelny płaszcz dobrych mikroorganizmów w naszych jelitach i śluzówkach chroni przed wnikaniem i kolonizowaniem wirusów, szkodliwych bakterii i innych patogenów. Aby go wzmocnić lub odbudować po infekcji, powinniśmy jeść dużo produktów fermentowanych takich jak kiszonki (ale bez dodatku octu), naturalne zakwasy, jogurty naturalne, kefiry i inne produkty zawierające żywe kultury bakterii. Kiszonki i zakwasy nie tylko wzmacniają mikroflorę, ale także są źródłem witaminy C oraz ułatwiają jej wchłanianie;
  • naturalne antybiotyki, które działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, a przez to ułatwiają walkę z zarazkami i infekcjami. Zapewniają je głównie: czosnek, cebula, miód, imbir i chrzan.


Jak hartować organizm i zadbać o kondycję?   

Codzienna dawka ruchu pobudza organizm, dotlenia go, wzmacnia i przyspiesza regenerację. Jeśli dołożymy do tego hartowanie, to zwiększymy też jego odporność. Przyjrzyjmy się bliżej, jak to działa.

Co to jest hartowanie organizmu?  

Hartowanie to zwiększanie wytrzymałości organizmu na zmienne warunki na zewnątrz i wewnątrz pomieszczeń, skoki temperatury, wilgotności, wiatr czy mróz. To również stymulowanie naturalnych mechanizmów odpornościowych i nauka samodzielnej obrony przed zarazkami i infekcjami. 

Jakie są zasady hartowania organizmu? 

Przede wszystkim powinniśmy się hartować wtedy, gdy jesteśmy zdrowi. Mocny organizm lepiej radzi sobie z trudnościami i zagrożeniami zdrowotnymi i uczy się, jak je pokonać. 

Jakie są sposoby hartowania organizmu?

Sprawdzone metody hartowania  polegają na stopniowym, regularnym i systematycznym eksponowaniu organizmu na trudne warunki. Należą do nich np.: 

  • korzystanie z zimnego prysznica po ciepłym natrysku; 
  • nieprzegrzewanie siebie i pomieszczeń; 
  • codzienne spacery, najlepiej w lżejszym ubraniu (gdy jest nam chłodno, możemy zwiększyć tempo). Spacery powinniśmy uprawiać niezależnie od pogody, dostosowując jedynie strój do warunków;
  • spacery boso po zimnej trawie, piasku lub brodzenie w zimnej wodzie;
  • dla bardziej zaawansowanych – morsowanie.


Jak chronić swoje zdrowie?

Oprócz powyższych metod wzmacniania zdrowia bardzo ważna jest profilaktyka i wczesne wykrywanie chorób. Do tego niezbędna jest regularna kontrola zdrowotna, a zwłaszcza badania profilaktyczne i konsultacje medyczne pozwalające monitorować stan naszego zdrowia. Współczesny tryb życia i warunki panujące wokół powodują bowiem, że częściej dopadają nas choroby cywilizacyjne. Również pandemia i COVID-19 mocno odbiły się na naszym zdrowiu. Jeśli zachorowaliśmy, powinniśmy zrobić badania po COVID-19 dla ozdrowieńców , by upewnić się, że choroba nie wywołała powikłań. Jeśli zaś czujemy gorsze samopoczucie po chorobie, powinniśmy skorzystać z ćwiczeń, treningów wytrzymałościowych i fizjoterapii.

Jak PZU pomaga chronić zdrowie?

Grupa PZU, wspierając Polaków w leczeniu i ochronie zdrowia, oferuje indywidualną opiekę medyczną, a w niej różnorodne pakiety medyczne, pakiety badań dla ozdrowieńców po COVID-19 i wiele innych usług. 

W PZU wiemy, że nie wszyscy radzą sobie z realizowaniem zasad wspierających zdrowie. Aby wspomóc lokalne społeczności w drodze do zdrowia, zorganizowaliśmy kolejną edycję akcji Pomoc To Moc. W ramach akcji wspieramy finansowo różne lokalne inicjatywy ułatwiające dbanie o zdrowy tryb życia, wspierające zdrowe nawyki lub powrót do zdrowia.