PZU
09 grudnia 2019

Zamiast walczyć, zapobiegaj przeziębieniu

Towarzyszy Ci ból głowy, podwyższona temperatura ciała, odczuwasz drapiący ból gardła, a seria kichnięć jest wyczerpująca? Prawdopodobnie dopadło Cię przeziębienie.
Zdrowie

W pracy, szkole, galerii handlowej – codziennie jesteśmy narażeni na ogromną liczbę zakaźnych wirusów, które powodują przeziębienie. Dotyka ono rzeszę populacji, ze wzmożoną częstotliwością (nawet 2 – 4 razy w ciągu roku).

Czym jest przeziębienie?

Przeziębienie spowodowane jest zakażeniem wirusowym i trwa przez około tydzień. Objawia się: bólem gardła, kaszlem, katarem, stanem podgorączkowym lub gorączką.

Do zarażenia dochodzi na dwa sposoby:

  • Drogą kropelkową – następuje w wyniku rozpryskiwania się kropelek śluzu do powietrza podczas mówienia, kichania, kaszlu. Kropelki są inhalowane do dróg oddechowych, powodując zakażenie.
  • Przez bezpośredni kontakt z zarażonymi osobami.

 

 

Przeziębienie w czasie ciąży

 

Przeziębienie w czasie ciąży może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, dlatego nie należy go bagatelizować. Największe zagrożenie występuje w pierwszym trymestrze ciąży. W tym czasie kształtują się najważniejsze narządy dziecka. Nawet łagodne środki, takie jak witaminy mogą niekorzystnie wpłynąć na jego rozwój. Zanim kobieta zdecyduje się na przyjęcie jakichkolwiek lekarstw, powinna skonsultować się z lekarzem. Samodzielne ich przyjmowanie może skutkować poronieniem lub wywołaniem przedwczesnego porodu.

Jak leczyć przeziębienie?

Im szybciej zaczniesz zwalczać symptomy przeziębienia, tym większe istnieją szanse, by uchronić się przed grypą.

Leczenie przeziębienia jest jedynie łagodzeniem jego objawów, pozwala uniknąć dalszych powikłań. W początkowej fazie pozostań w domu i odpoczywaj. Spożywaj odpowiednią ilość płynów oraz unikaj aktywności fizycznej. Warto zaopatrzyć się w leki przeciwzapalne oraz antyhistaminowe, które pomogą złagodzić ból.

Nie zawsze domowe sposoby oraz lekarstwa wyleczą przeziębienie, konieczny może okazać się kontakt z lekarzem, zwłaszcza gdy:

  • Odczuwasz zawroty i silny ból głowy
  • Masz drgawki
  • Towarzyszą Ci duszności i problemy z oddychaniem
  • Temperatura ciała utrzymuje się powyżej 38

Środki zapobiegawcze, które pozwolą uchronić się przed przeziębieniem

Buduj odporność od wewnątrz – dobrze zbilansowana dieta może korzystnie wpływać na stan naszego zdrowia przez lata. Wypracowane nawyki żywieniowe? stabilizują pracę organizmu i pomagają uchronić go przed infekcją. Warto wprowadzić produkty, które posłużą wspieraniu odporności, są to: warzywa, owoce, a także zdrowe tłuszcze.

Cenne witaminy i minerały dla naszego organizmu to

Witaminy i minerały

Oddziaływanie na organizm

Produkty, w których występują

Cynk

Odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Żółte sery, mięso, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki dyni oraz słonecznika, pełnoziarniste produkty zbożowe.

Selen

Bierze udział w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami czy toksynami.

 

Orzechy brazylijskie, tuńczyk, łosoś. Ponadto może się znaleźć w wołowinie, jajkach, ryżu.

Żelazo

Wytwarza hemoglobinę, korzystnie wpływa na odporność.

Mięso, płatki owsiane, proso, czerwone buraki, groch, warzywa kapustne oraz sezam.

Witamina C

Pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego, stymuluje produkcję kolagenu odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie kości, zębów, mięśni oraz naczyń krwionośnych.

Nać pietruszki, papryka, bruksela, kalarepa, brokuły, kapusta, kalafior, szpinak, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfruty, cytryny.

 

Witamina A

Bierze udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, działa przeciwnowotworowo, chroni nabłonek układu oddechowego, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom, utrzymuje prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci.

Produkty mleczarskie: masło, mleko oraz wiśnie, morele, brzoskwinie i śliwki.

Witaminy z grupy B 

Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego - poprawiają nastrój, łagodzą napięcie nerwowe i poprawiają sprawność intelektualną. 

Orzechy i pestki, fasola, jajka i nabiał, drób, mleko sojowe, ryby, wątróbka, szpinak, owsianka.

Witamina E

Chroni przed uszkodzeniem błony komórkowej?, neutralizuje działanie wolnych rodników.

Nasiona (słonecznika, dyni), orzechy, migdały, pestki winogron, botwina, szpinak, szparagi, awokado, jarmuż, jagody, jeżyny, marchew, maliny.

Witamina D 

Witamina D pełni bardzo istotną rolę w kształtowaniu kości, może zapobiec nadciśnieniu, chorobom serca, cukrzycy, anemii czy alergii.

Ryby morskie, jajka, produkty mleczne, wątróbka, oleje roślinne, sery.

 

Inne środki zapobiegawcze:

  • Częste mycie rąk
  • Picie dużej ilości wody
  • Regularna aktywność fizyczna
  • Ekspozycja na słońce (zaleca się częste spacery na świeżym powietrzu, które są niezbędne do wytworzenia w organizmie witaminy D)
  • Ograniczenie stresu
  • Dbałość o higienę osobistą oraz pomieszczeń
  • Wysypianie się.