Superprodukty, których nie może zabraknąć w Twojej diecie
Już żyjący 400 lat p.n.e. Hipokrates wierzył, że to, co jemy, stanowi podstawę naszego zdrowia i profilaktykę większości chorób.
W XXI wieku, kiedy zmagamy się z epidemią otyłości, a w konsekwencji z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca typu II, nowotwory, choroby układu krążenia, widzimy korelację tego stanu rzeczy z nieprawidłowym odżywianiem. Zbyt duże spożycie żywności wysoko przetworzonej, tłuszczów pochodzenia zwierzęcego czy cukru ma negatywny wpływ na zdrowie i prowadzi do występowania wielu chorób, zwanych dietozależnymi. Z kolei stosowanie niektórych ziół czy przypraw działa na nasz organizm niezwykle pozytywnie. Mowa tu o tak zwanych superfoods, czyli superżywności. Są to produkty roślinne, które od wieków wykorzystuje się w różnych zakątkach świata jako złoty środek na różne dolegliwości. Wyróżniają się dużą zawartością składników odżywczych w małej masie produktu lub dużą koncentracją niezbędnych dla zdrowia składników, których w naszym pożywieniu często brakuje, np. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Do superżywności nie należą jedynie produkty egzotyczne, o których istnieniu mogliśmy nawet nie słyszeć. Zaliczają się do niej także takie, które zna każdy, np. cynamon.
Superfoods w zasięgu ręki
Podpowiadamy, które produkty z grupy superfoods są powszechnie dostępne na polskim rynku.
- Czystek jest ziołem, któremu przypisuje się właściwości zdrowotne wynikające z dużej zawartości polifenoli. Należą one do silnych związków przeciwutleniających, hamują powstawanie i rozwój stanów zapalnych organizmu. Zwalczają wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób, np. nowotworowych. Przeciwutleniacze osłaniają także naczynia krwionośne, a hamując utlenianie cholesterolu LDL, przeciwdziałają tworzeniu się blaszek miażdżycowych. W medycynie ludowej czystek wykorzystywano jako środek rozszerzający naczynia krwionośne oraz do leczenia ran i skaleczeń.
- Siemię lniane to po prostu nasiona lnu, które stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego. Dzięki jego wysokiej zawartości te niewielkie nasionka wykazują właściwości zmniejszające stężenie cholesterolu całkowitego i LDL, a więc mają pozytywny wpływ na profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych. Są także bogate w ligniny, w szczególności ligninę SDG, której przypisuje się cechy regulujące gospodarkę hormonalną u kobiet oraz rozwój masy kostnej. Ponadto siemię lniane jest powszechnie używane jako środek zapobiegający zaparciom oraz stosowane osłonowo, w trakcie leczenia choroby wrzodowej.
- Spirulina to gatunek mikroalgi bogatej w łatwo przyswajalne białko, beta-karoten, potas, magnez, witaminy C, D i E oraz witaminy z grupy B, np. witaminę B12. Warto zwrócić uwagę na obecność kwasu g-linolenowego (GLA), który ma silne właściwości przeciwzapalne i jest rekomendowany w diecie pacjentów cierpiących na choroby zapalne.
- Chia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, bogata w błonnik pokarmowy, witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Warto wspomnieć również o wysokiej zawartości kwasów omega-3 i omega-6. Są to kwasy niezbędne do wielu procesów zachodzących w naszym organizmie i muszą być dostarczane codziennie, ponieważ nie są syntetyzowane.
- Jagody açaí to rośliny pochodzące z tropikalnych lasów Ameryki Południowej, wykazujące silne działanie antyoksydacyjne. Warto pamiętać, aby zawsze kupować liofilizowane owoce açaí, ponieważ mają one najwięcej wartości odżywczej. Jeśli natomiast pijemy sok z tych jagód, to nie powinien być on pasteryzowany. Roślinę charakteryzuje wysoka zawartość składników mineralnych i witamin oraz bogactwo przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, resweratrol, cyanidin-3-glukozyd i kwas ferulowy, mających zdolność do opóźniania procesów starzenia i hamowania rozwoju komórek nowotworowych.
- Maca, której jadalną część stanowi korzeń, jest znana jako adaptogen, czyli roślina modulująca odpowiedź organizmu na stres przez holistyczne oddziaływanie na organizm człowieka, także w aspekcie psychologicznym. Rośliny używano na wzmocnienie w przewlekłym zmęczeniu i anemii. Uważa się, że maca może wpływać na zwiększenie poziomu energii, obniżać stres, a także przyczyniać się do poprawy pamięci, stymulować metabolizm oraz pomagać w kontrolowaniu masy ciała.
- Cynamon jest popularną przyprawą kuchenną, której przypisuje się właściwości lecznicze. Badania eksperymentalne wskazują, że ekstrakt z cynamonu może pobudzać szlak sygnałowy insuliny w mięśniach szkieletowych oraz zwiększać transport glukozy do wnętrza komórek, a dzięki temu poprawiać insulinowrażliwość organizmu.
Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością
Hipokrates
Należy pamiętać również o produktach, które zazwyczaj mamy na wyciągnięcie ręki, takich jak natka pietruszki, czosnek czy cebula. Zawierają one cenne witaminy i powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Warto wspomnieć o pokrzywie, która ma dużo witaminy C, dobrze wpływa na odporność i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Kolejnym superfood jest morwa biała. Jej niepozorne owoce skutecznie regulują poziom cukru we krwi.
Zdrowe kompozycje z superfoods – propozycje
- Urozmaicone smoothie.
Do owocowego lub warzywnego smoothie spróbuj dodać np. spirulinę – oprócz wysokiej wartości odżywczej nada mu piękny, zielony kolor. Warto wiedzieć, że ze względu na swoją biologiczną charakterystykę (brak ścian komórkowych) spirulina powinna być łatwiejsza w trawieniu, nadaje się zatem w szczególności dla ludzi o wrażliwych żołądkach.
- Przepis na owocowy kisiel z siemienia lnianego.
Monitoruj swoje zdrowie!
Niezbędnym elementem zdrowego trybu życia są regularne badania profilaktyczne, a wśród nich morfologia. Już same badania krwi pozwalają bowiem wykryć niektóre choroby, ale też niedobory niezbędnych składników. Badania są cennym źródłem informacji, podpowiadającym, jakie produkty spożywcze powinieneś włączyć do codziennego menu, jakich spożywać więcej, a jakie być może ograniczyć. Taką kontrolę żywieniową ułatwi Ci np. pakiet profilaktyczny Zdrowa dieta, dzięki któremu dowiesz się, czy Twój organizm pracuje prawidłowo i czy nie rozwija się w nim żaden stan chorobowy. W ramach pakietu skorzystasz z profesjonalnej porady dietetyka, który udzieli Ci indywidualnych wskazówek na temat odpowiedniego odżywiania, a jeśli masz problemy z utrzymaniem właściwej masy ciała, zwróci uwagę, skąd mogą wynikać.
Sprawdź, co jeszcze oferuje pakiet i w jaki sposób możesz z niego skorzystać:
https://zdrowie.pzu.pl/dla-ciebie/pakiety-profilaktyczne/zdrowa-dieta
Pamiętaj, że prawidłowe odżywianie, regularna kontrola stanu zdrowia oraz aktywność fizyczna to trzy podstawowe punkty, które pomogą cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją przez długie lata. Zadbaj o siebie!