16 listopada 2015

Rozgrzewające potrawy na chłodne dni

Już Hipokrates wspominał o tym, że jedzenie powinno być naszym lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. A skoro jesienią i zimą cierpimy z powodu braku słońca, energii i chłodu, to pomóżmy sobie odpowiednią dietą! Co sprawdzi się o tej porze roku?

Top 5 produktów na jesień

Anna Krasucka, doradca żywieniowy i dietetyk leczniczy z Akademii Odżywiania dla Zdrowia PIĘĆ SMAKÓW wskazuje na:

  • Płatki owsiane, które są bardzo odżywcze, mają dobroczynne działanie na płuca i jelita.
  • Jabłka, które pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie.
  • Dynia, która ogólnie wzmacnia organizm, jest lekkostrawna, a jej pomarańczowy kolor doda radości potrawom.
  • Świeży imbir – świetnie sprawdza się przy niestrawności związanej z przejedzeniem, przy wzdęciach, wspomaga usuwanie wilgoci z organizmu, np. gdy masz katar.
  • Czosnek, ponieważ ma właściwości rozgrzewające, pobudzające, rozkurczowe, zwalcza infekcje, hamuje działanie wirusów, wzmacnia trawienie, pobudza krążenie, działa napotnie, pobudza układ odpornościowy.

​Ciepłe śniadanie to podstawa!

Jeśli rano wybiegasz z domu tylko po kawie, zmień przyzwyczajenia i zjedz porządny posiłek. Taki, który Cię rozgrzeje i doda energii. Jego przygotowanie wymaga trochę trudu, ale to Ci się opłaci.

Najlepsze na jesienno-zimowe śniadania są dania gotowane: kasze, owsianki, placki czy jajecznica. Doskonale rozgrzewa proso, choć wciąż nie jest docenianym produktem. Proso to kasza jaglana, którą można zjeść na słodko lub słono – z sezonowymi warzywami lub owocami.

Znacznie gorzej o tej porze roku sprawdzą się kanapki i nabiał. Działają wychładzająco i dodają niewiele energii. Jeśli nie umiesz z nich zrezygnować, wybierz pieczywo pełnoziarniste lub żytni chleb na zakwasie, ważne jednak, aby był dobrej jakości. Zrezygnuj z pszennych bułek, croissantów, białego chleba.

Dajemy radę: Pożywne śniadanie możesz przygotować wieczorem i odgrzać rano. Unikaj gotowych zestawów płatków śniadaniowych czy owsianek w pudełku. To tylko z pozoru zdrowe produkty. Przeważnie zawierają duże ilości cukru lub syropu glukozowego, są kaloryczne, ale wcale nie krzepią. 

​Co na obiad? Zupy!

Zupy to kulinarny hit jesieni i zimy. Rozgrzewają, są sycące, lekkostrawne i naprawdę proste w przygotowaniu. Ugotujesz je na kilka dni. Odgrzewane nie stracą smaku, ani swoich walorów.

Jesienne zupy gotuj z tego, co akurat dostępne i tanie. Wykorzystaj warzywa korzeniowe: marchew, pietruszkę, selera, pora, pasternak. Kupuj jarmuż, buraki, cebulę, dynię czy ostatnie, późne pomidory.

Twoje zupy wcale nie muszą być nudne, ani kojarzyć się z niewyszukaną kuchnią. Z prostych składników wyczarujesz francuską zupę cebulową, która zadowoli nawet bardzo wymagających smakoszy, czy dyniową na mleku kokosowym z rozgrzewającym imbirem, której nie powstydziłaby się żadna egzotyczna restauracja. 

​Pamiętaj o przyprawach

One nie tylko dodają smaku potrawom, ale także działają rozgrzewająco i leczniczo. Idealne na jesień i zimę będą cynamon, kardamon, imbir, pieprz, czerwona papryka, słodka lub ostra, a także kurkuma i kumin (kmin rzymski). Dodawaj je śmiało do dań i napojów, próbuj nowych zestawień. Przykładowo, na początek dnia zrób sobie kawę z dodatkiem korzennych przypraw albo przygotuj korzenny syrop z dyni do kawy.

Kurkuma to naturalny środek przeciwzapalny. Ma też właściwości antynowotworowe. Podobnie działa imbir, który przecież właśnie na stałe zagościł w Twojej kuchni. Kiedy bierze Cię przeziębienie, zamiast łykać tabletki, wypij gorący napój z dodatkiem kawałka świeżego korzenia. Zrób na przykład ciepłą wodę z miodem, imbirem i cytryną.

​Proste przepisy na jesień i zimę

By ułatwić Ci zmianę nawyków żywieniowych jesienią i zimą, poprosiliśmy Annę Krasucką o przygotowanie przykładowych przepisów. Więcej inspiracji znajdziesz na stronie: http://www.piecsmakow.com.pl/

Rozgrzewający kompot

Składniki:

  • 3-4 litry wody
  • 2 gruszki
  • 3 jabłka
  • 5 suszonych śliwek
  • 3 daktyle
  • 3 figi
  • 1/2 laski wanilii
  • cynamon
  • 1 goździk
  • 2 plastry imbiru

Zagotuj wodę. Dodaj grubo pokrojone suszone i świeże owoce. Po chwili przyprawy. Gotuj pod przykryciem ok. 30 min na małym ogniu. Podawaj ciepły, posyp go płatkami migdałowymi. Jeśli napój jest za mało słodki, dodaj więcej suszonych owoców, które go dosłodzą. Przechowuj go do 5 dni w lodówce.

Przykładowe pożywne śniadanie, które wzmacnia odporność. 

​Owsianka owocowo - migdałowa

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • ¾ szklanki płatków owsianych zwykłych np. górskich
  • 1 gruszka
  • 4 suszone śliwki
  • 2 suszone morele
  • 2 łyżki całych migdałów
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego i sezamu
  • plasterek świeżego imbiru
  • cynamon
  • sól
  • 1 jabłko

Wypłucz w garnku płatki, zalej zimną wodą i zagotuj. Pokrój śliwki, morele i gruszki, wrzuć je do garnka. Dodaj migdały, siemię lnianie i sezam, a po chwili imbir i cynamon. Na końcu szczyptę soli i pokrojone jabłka. Gotuj mieszając od czasu do czasu, a gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie skrop olejem lnianym lub sezamowym.