30 maja 2014

Pomorze daje radę!

Tym razem ekipa „Polska daje radę”, czyli Krzysztof Gonciarz i Łukasz Konatowicz wybrali się na Pomorze, by tuż przed sezonem (w tym roku start 19 czerwca, w Boże Ciało) poszukać ciekawych atrakcji, poznać regionalne smaki i polecić Wam kilka miejsc do odwiedzenia.

Pomorze i Kaszuby obfitują w wiele malowniczych i ciekawych atrakcji. Trudno poznać wszystkie w trzy dni, więc na pewno jeszcze tu wrócimy. Tymczasem zerknijcie na atrakcje, które dla Was znaleźliśmy:

​Łeba i ryby prosto z kutra

Załoga kutra rybackiego Okoń zaproponowała nam rybny full service: złowiła, wyciągnęła z sieci i przygotowała w swojej – specjalnie dla nas otwartej przed sezonem – smażalni świeżą flądrę.

Dajemy radę: Jeśli będąc w Łebie, chcecie mieć pewność, że jecie świeże ryby, kierujcie się do smażalni Okoń. 

Dzikie bałtyckie foki można oglądać zarówno w nurcie Wisły, jak i wokół piaszczystych wsp u ujścia rzeki. Fok wypatrywaliśmy w towarzystwie Mikołaja Zubały, który zna się na tym jak nikt inny (prowadzi monitoring ekologiczny Ujścia Wisły) oraz Michała Czuba, oceanologa.

​Jantar i szukanie bursztynu

Jeżeli szukać bursztynów spacerując brzegiem morza, to tylko w towarzystwie kobiety. Dziękujemy Pani Sołtys Jantara, która pokazała nam najlepsze do tego miejsca. W restauracji Rejs, otwartej tydzień wcześniej, próbowaliśmy też smacznego łososia.

Dajemy radę: Bursztynów najlepiej szukać tuż po sztormie. 

Kopalino

Kopalino to miejsce dla szukających ciszy nad morzem. Znajdziemy tu kameralne domki pięknie położone w lesie, nieopodal jeziora. Do tego właścicielka ośrodka częstuje najlepszymi na świecie gdańskimi śledziami… Polecamy.

​Bar Przystań w Sopocie i zupa rybna

Jeżeli widzicie długą kolejkę do kasy – stańcie w niej. Popularność miejsca przeważnie świadczy o jakości jedzenia. W barze Przystań spróbowaliśmy m.in. zupy rybnej, tatara z łososia i prażonych szprotek. W tej kolejce warto było stanąć. 

​Restauracja Ewa Zaprasza w Sasinie 

Restauracja polecana w rankingach kulinarnach oferuje regionalne przysmaki i dania kuchni polskiej. Skusiliśmy się na chłodnik z rakowymi szyjkami – był pyszny!

​Muzeum we Wdzydzach Kiszewskich

Muzeum we Wdzydzach to Kaszuby w pigułce. Na 22 hektarach położonych nad brzegiem jeziora Gołuń rządzi regionalna architektura kaszubska. Odbywają się tu lekcje sztuki ludowej – robiliśmy własnoręcznie kwiaty z bibuły i malowaliśmy na szkle. W historycznej szkole kaszubskiej poznaliśmy podstawy języka tego regionu i jego historię, jo? 

​Karczma Zagość u Grażki

Ruchanki (czyli kaszubskie racuchy) i zupę żurową zaserwowała nam przemiła właścicielka Karczmy. Rodzinna atmosfera i kuchnia łącząca kaszubskie tradycje z nowoczesnością to smaczna mieszanka.

Na nas Pomorze zrobiło ogromne wrażenie. Zachęcamy i radzimy: Wy też się tam wybierzcie. A teraz zobaczcie też kulisy powstawania naszego filmu: 

Źródła

Mewia Łacha – dowiedz się więcej

Jak trafić do Kopalina?

Bar Przystań – sprawdź kartę dań

Ewa Zaprasza – zajrzyj na stronę restauracji

Wdzydze Kiszewskie – Kaszubski Park Etnograficzny

Kup ubezpieczenie podróżne on-line https://moje.pzu.pl/