23 stycznia 2023

Podejmij wyzwanie Veganuary. Pobierz gotowy jadłospis na cały dzień – 5/7

Wege styczeń – weź udział w zdrowym wyzwaniu i poznaj jadłospis stworzony przez dr n. o zdr. Mariolę Borowską.

Czy dieta wegańska może być urozmaicona i ciekawa, skoro nie uwzględnia wielu produktów? Oczywiście!

Świat roślin daje tyle możliwości, że nuda nam nie grozi. Zresztą współcześni weganie mają dużo łatwiej niż ci sprzed kilku dekad, kiedy to produktów wege było jak na lekarstwo. Zmiana sposobu odżywiania to również świetna okazja do odkrywania nowych smaków i próbowania składników, których do tej pory nie jedliśmy lub o których istnieniu nawet nie mieliśmy pojęcia! A żeby nowe posiłki były jeszcze lepsze, w naszej kuchni nie powinno zabraknąć przypraw. Wiele z nich nie tylko podkreśla smak potraw, lecz także ma właściwości zdrowotne.
 

Aromatyczna „apteczka”

Z przyprawami warto się zaprzyjaźnić i przeznaczyć dla nich honorowe miejsce w kuchennej szafce. Ważne, aby były naturalne, bo wtedy dostarczą nam witamin i minerałów, a także innych związków o właściwościach terapeutycznych. Przyprawy mogą działać antybakteryjnie (np. kurkuma, tymianek, majeranek, imbir), przeciwzapalnie (chilli, szałwia), poprawiać trawienie (oregano, pieprz, cynamon), a nawet łagodzić bóle reumatyczne (czarnuszka) i pozytywnie wpływać na nastrój (rozmaryn, goździki). To oczywiście tylko przykładowe właściwości – wszystkich nie sposób wymienić. Na temat przypraw powstają przecież obszerne publikacje! Warto zaopatrzyć się choć w jedną z nich i skompletować własną aromatyczną „apteczkę”, z której będziemy korzystać codziennie. 

W dzisiejszym jadłospisie przypraw nie zabrakło. Sprawdź, co proponuje nasza ekspertka! 


Tofucznica zapewni Ci energię o poranku


Czy wiedziałeś, że do schabowego na obiad nie potrzebujesz mięsa?


Popołudnie to czas na pyszne frytki z batata


 

Pieczywo do kolacji posmaruj smalcem z… fasoli


 

Za nami piąty etap wyzwania wege. Jesteście ciekawi kolejnych przepisów? Zapewniamy, że pojawią się już wkrótce!