Podejmij wyzwanie Veganuary. Pobierz gotowy jadłospis na cały dzień – 3/7
Wege styczeń – weź udział w zdrowym wyzwaniu i poznaj jadłospis stworzony przez dr n. o zdr. Mariolę Borowską.
Wśród argumentów przemawiających za dietą roślinną można wymienić jej korzystny wpływ na nasze nawyki żywieniowe. Spożywanie wegańskich produktów obniża bowiem apetyt na słodkości i zmniejsza chęć na podjadanie między posiłkami. Dzięki temu czujemy się lepiej, lżej i mamy więcej energii. Przyczyniają się do tego składniki, takie jak dynia, którą w kuchni można wykorzystywać na wiele różnych sposobów.
Dynia nie tylko na odchudzanie
Swój pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi mającemu właściwości antyoksydacyjne. Dynia jest też bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Ma sporo błonnika pokarmowego, który zbawiennie działa na jelita. Zawarta w roślinie witamina A wspomaga zmysł wzroku, witamina E spowalnia proces starzenia, a witaminy z grupy B to samo dobro dla naszego układu nerwowego. Dynia jest sprzymierzeńcem w odchudzaniu – w 100 gramach ma jedynie 28 kalorii. Jej pestki są co prawda dużo bardziej kaloryczne, ale nie należy z nich rezygnować. Stanowią bowiem skarbnicę składników odżywczych i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Dziś nasza ekspertka proponuje dynię jako składnik obiadu. Ale inspiracji w całym jadłospisie znajdziemy o wiele więcej.
Na śniadanie – zastrzyk energii.
Na obiad – dynia w doborowym towarzystwie.
Na podwieczorek – smakołyk z nutą cynamonu.
Na kolację – warzywa z piekarnika.
I tak wykonaliśmy trzeci krok wyzwania w duchu wege. Brawo! Zostań z nami i poznawaj kolejne przepisy na zdrowe posiłki.