Podejmij wyzwanie Veganuary. Pobierz gotowy jadłospis na cały dzień – 2/7
Wege styczeń – weź udział w zdrowym wyzwaniu i poznaj jadłospis stworzony przez dr n. o zdr. Mariolę Borowską.
Jeśli przejście na dietę wegańską to dla nas zbyt duże wyzwanie, możemy spróbować metody małych kroków i nie jeść produktów zwierzęcych tylko w niektóre dni tygodnia albo przez kilka wybranych okresów w roku. A może z czasem złapiemy bakcyla i taki sposób odżywiania zostanie z nami na dłużej? Dobrze skomponowany jadłospis oparty na roślinach uwzględnia przecież mnóstwo smacznych i zdrowych składników.
Nerkowce na dobry nastrój
Do takich wartościowych produktów należą orzechy, wśród których nie powinno zabraknąć nerkowców. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), błonnika czy antyoksydantów. Regularne spożywanie nerkowców zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu, a nawet cukrzycy typu 2. Mimo że są dość kaloryczne, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami i obniżają poziom cholesterolu. Nerkowce zawierają też mnóstwo składników mineralnych, między innymi potas, magnez, żelazo, cynk. Nie można nie wspomnieć o witaminach z grupy B, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego czy produkcji czerwonych krwinek. Spożywanie nerkowców podnosi również poziom serotoniny, co oznacza pozytywny wpływ na nasze samopoczucie.
A oto kolejne przepisy wege – jeden z nich z wariacją na temat nerkowców!
Witaminowa bomba na śniadanie? Najlepiej w formie koktajlu.
Zjedz sycący obiad, którego podstawą będzie makaron z ciecierzycy.
Popołudnie urozmaicą Ci słodkie placuszki.
Czas na wieczorny przysmak z nerkowców – na poprawę humoru!
Drugi krok wegańskiego wyzwania zaliczony! To jednak nie koniec, bo przed nami kolejne ciekawe przepisy! Zaglądaj na bloga, aby niczego nie przegapić.