08 lutego 2016

ABC witamin, które są niezbędne, by czuć się świetnie!

Sprawdź, które witaminy są niezbędne, by dobrze się czuć i mieć mnóstwo energii. W jakich produktach jest ich najwięcej?

Przemysłowa produkcja rolna i zanieczyszczenie środowiska sprawiają, że żywność zawiera od 20 do 90 proc. składników odżywczych mniej niż ta, którą spożywali nasi przodkowie. Mimo że jedzenia mamy pod dostatkiem, a aż 30 proc. populacji zmaga się z nadwagą, to możemy być niedożywieni! Wszystko przez to, że nasza dieta jest uboga w witaminy. Należy tak ją komponować, by były w niej niezbędne elementy. 

Gdzie szukać witaminy A?

Jeśli masz suchą skórę na łokciach, kolanach, a Twoje oczy wydają się podrażnione, mimo że nie ślęczysz przed komputerem, być może brakuje Ci witaminy A. Teoretycznie, nie jest łatwo doprowadzić do jej niedoborów. Jednak, jeśli jesteś na diecie bezmlecznej i spożywasz dużo produktów wysoce przetworzonych, to możesz potrzebować dodatkowych suplementów. Przyjrzyj się swojemu jadłospisowi. Główne źródła witaminy A to: wątróbka, masło, żółtka jaj, tran, a dla wegan: marchew, pomidory, zielone liście warzyw, kiełkowane ziarna zbóż i awokado. 

Na co działa witamina B?

Witaminy z grupy B, w tym te najważniejsze B2, B3, B6, B12, wpływają na naszą psychikę oraz przeciwdziałają powstawaniu nowotworów. Najnowsze badania dowodzą, że mają również wpływ na funkcjonowanie przemiany materii i metabolizm. Występują w bardzo wielu produktach, ale ich wchłanianie może być zaburzone, jeśli pijesz dużo kawy, herbaty, alkoholu czy palisz papierosy. Najlepiej przyswajalne witaminy z tej grupy są w sezonowych, jesiennych produktach, takich jak kapusta, brukselka, a także w kaszach jęczmiennej i gryczanej oraz cebuli i czosnku. 

Witamina C - doskonały antyoksydant

Szkorbut już nam nie grozi, ale witaminę C powinniśmy szczególnie doceniać. Przydaje się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na infekcje. Wspomaga nasz układ odpornościowy. Ponadto zwiększa metabolizm lipidów i ułatwia przyswajanie żelaza, co jest ważne zwłaszcza u osób z niedokrwistością. Witamina C to silny antyoksydant, który chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych oraz innych związków toksycznych. Wpływa na stan kości, chrząstek, zębów, jest niezbędna w produkcji kolagenu. Ułatwia też gojenie ran, zmniejsza powstawanie sińców.

Przyjęło się, że jej najlepszym źródłem są cytrusy. Nie do końca… Pomarańcze, mandarynki, cytryny są najbardziej opryskiwanymi owocami na świecie. Dodatkowo zabezpiecza się je chemicznie na czas transportu, żeby się nie popsuły. Witaminę C znajdziesz w polskich produktach, np. w kiszonej kapuście, owocach dzikiej róży, czerwonej i zielonej papryce, żurawinie oraz w jabłkach, zwłaszcza w antonówkach i innych kwaśnych odmianach. Witamina C, podobnie jak te z grupy B, rozpuszcza się w wodzie. Jedz więc dużo produktów, które ja zawierają. Witaminy C nie da się przedawkować, bo nadmiar po prostu wydalasz z moczem. 

Witamina D – czym grozi jej niedobór?

Aż dziewięciu na dziesięciu Polaków ma niedobory witaminy D. Skutkiem są problemy m.in. z gospodarką hormonalną, metabolizmem, poziomem mineralizacji zębów i kości, a u dzieci nawet krzywicą. Światowa Organizacja Zdrowia mówi o pandemii niedoboru witaminy D. By zaspokoić potrzeby, powinniśmy codziennie przebywać na słońcu ok. 20 minut, odsłaniając przy tym minimum 30 proc. powierzchni skóry bez filtrów ochronnych. Witaminę D wytwarza organizm w skórze, jednak w naszej szerokości geograficznej to nie wystarcza, zwłaszcza od września do kwietnia. Dlatego jedz produkty, które ją zawierają. Witaminę D można znaleźć głównie w rybach i innych produktach pochodzenia morskiego. Świetnym jej źródłem jest tran. Jeśli ryby i owoce morza jesz tylko okazjonalnie, koniecznie zadbaj o odpowiedni preparat. 

Dajemy radę: Witaminy z pożywienia przyswajasz lepiej od suplementów. Nieprzetworzone produkty zawierają też kompleksy witamin, które organizm efektywniej wykorzystuje. Wiele cennych elementów dla zdrowia ginie po obróbce cieplnej, przechowywaniu, paczkowaniu itp. Jedz produkty jak najmniej przetworzone i jak najświeższe.

Pamiętaj, że zdrowa dieta nie wystarczy, jeśli masz niezdrowe nawyki. Używki wpływają na stopień przyswajalności witamin. Wchłanianie substancji odżywczych utrudniają niektóre leki, np. antybiotyki. Dlatego w chorobie szczególnie dbaj o swoją dietę. 

Źródła

Obserwuj DajemyRadę.pl w serwisie Pinterest  http://www.pinterest.com/